گروه محصولات

عنوان مقاله: کارآفرینی در صنعت سلامت

گزيده مديريت 86

مصاحبه با دكتر سيدحسن هاشمي بنيان گذار و رييس بيمارستان چشم پزشكي نور

در ایران، نقش دولت در عرصه اقتصاد یكی از پررنگ‌ترین نقش‌ها در جهان است، حضور دولت در عرصه فعالیت‌های ناب اقتصادی (حتی درباره كالاهایی چون قند و شكر) كسی را به تعجب وانمی‌دارد، چه رسد به زمینه‌هایی چون صنعت سلامت كه به هزارویك دلیل و اما و اگر، موانع بسیاری برای آزادسازی آن، از قدرت خرید مردم گرفته تا حساسیت اجتماعی، وجود دارد. از این رو، سخن‌گفتن از این صنعت با زبان فعالیتی اقتصادی كه در خدمت منافع اجتماعی باشد بسیاری را به تعجب وامی‌دارد و دچار تردید می‌سازد. اقداماتی هم كه هر از چند گاهی در جهت اقتصادی‌كردن بخشی از این صنعت صورت گرفته به دلایل مختلفی از نپختگی طرح‌ها تا حساسیت جامعه دچار شكست شده‌اند.

 اما سلامت صنعت سلامت در آن است كه به آن هم‌چون سایر فعالیت‌های اقتصادی (البته با نظارت و كنترل قانونی بیش‌تری) نگریسته شود. این راهی است كه در بسیاری از كشورها پیموده شده و نتیجه آن، ارتقا كیفیت خدمات پزشكی، پاسخگوترشدن دست‌اندركاران این صنعت به‌ویژه پزشكان و رفاه افراد جامعه است. ساده‌انگاری است اگر توقع داشته باشیم یك‌شبه به وضعیت قابل‌قبول (چه رسد آرمانی) در این صنعت برسیم. از این رو باید دل به تلاش‌های معدود افرادی ببندیم كه عمدتاً از خود جامعه پزشكی و در كسوت كارآفرین در این عرصه پا می‌گذارند و امیدوار باشیم شرایط به‌گونه‌ای پیش رود كه زمینه برای رشد و ارتقا جایگاه این صنعت به‌عنوان فعالیت اقتصادی سالم و هم‌سو با منافع جامعه فراهم شود.
پایه‌گذاری (یا راه اندازی) بیمارستان تخصصی چشم‌پزشكی نور از دیدگاه ما یكی از این نوع تلاش‌هاست كه می‌تواند در مسیر تحقق اهداف گفته شده اتفاق مباركی باشد. در بخشی از صنعت سلامت كه فضای رقابتی بسیار خوبی حاكم شده و بیمار به‌نوعی دارای حق‌انتخاب شده است، واردشدن به عرصه رقابت بدون اتكا به پشتیبانی‌های دولتی یا كمك‌گرفتن از خیرین می‌تواند از لحاظ اقتصادی اقدامی پرمخاطره باشد. اما در هر صورت تجربه‌ای است نو كه می‌تواند آن را نوعی فعالیت كارآفرینانه دانست. فعالیتی كه شنیدن نحوه شكل‌گیریش از زبان بنیان‌گذار آن می‌تواند بسیاری از چالش‌ها و فرصت‌های این عرصه را برای خوانندگان روشن سازد.
انصراف از نظر