گروه محصولات

عنوان مقاله: چارچوبی برای تصمیم گیری رهبران

گزيده مديريت 78
By David J. Snowden/ Mary E. Boone
نوشته: ديويد اسنودن و مری بون

ترجمه: دكتر محمدابراهيم محجوب

بسیاری از مدیران وقتی می‏بینند راهكارهای موفق پیشین آن‏ها در وضعیت‏های جدید ‏شكست می‏خورند در شگفت می‏شوند، غافل از آن‌‏كه هر وضعی واكنشی ویژه می‏طلبد. رهبران پیش از پرداختن به هر وضعیتی، باید بافت حاكم بر آن را بشناسند و كردار خویش را به‏فراخور آن سامان دهند.

 اسنودن و بون بر پایه علم پیچیدگی، چشم‏انداز نوینی از رهبری و تصمیم‏گیری پیش آورده‏اند كه برونداد آن چارچوب كیونفین است. این چارچوب به مدیران كمك می‏كند وضعیت‏ها را در پنج دسته بگنجانند:
 وضعیت ساده. ویژگی این وضع، ثبات و رابطه شفاف میان علت و معلول است؛ راه درست نیز اغلب پیداست. در این میدان «می‌دانیم كه می‏دانیم». در این‏جا رهبر باید داده‏ها را ارزیابی كند (وضع را بشناسد)، سپس آن را رده‏بندی كند و آن‏گاه واكنش نشان دهد.
 وضعیت بغرنج. در این وضع ممكن است چند راه درست موجود باشد. نیز رابطه میان علت و معلول شفاف است، ولی همگان آن را نمی‏بینند. در این میدان «می‏دانیم كه نمی‏دانیم». در این‏جا رهبر باید بشناسد، واكاوی كند و واكنش نشان دهد.
 وضعیت پیچیده. در این وضعیت نمی‏توان راه درست را یافت. پس رهبر باید دنبال ظهور الگوها باشد و آن‏ها را در آزمون‏های كم‏هزینه به‏كار گیرد تا به درستی آن‏ها پی ببرد. در این میدان «نمی‏دانیم كه نمی‏دانیم». كسب‌وكار بیش‌تر مردم بر این پاشنه می‏گردد. در چنین وضعی رهبر باید نخست كاوش كند، سپس شناسایی و آن‏گاه واكنش نشان دهد.
 وضعیت آشفته. جست‏وجو برای یافتن راه درست بیهوده است. هیچ الگوی مدیریت‏پذیری حاكم نیست. رابطه میان علت‏ها و معلول‏ها را نمی‏توان پیدا كرد، زیرا پیوسته در حال دگرگونی هستند. این‏جا میدان «نشناختنی‏ها» است (از قبیل رویداد یازدهم سپتامبر). در این‏جا رهبر نخست باید اقدام به برقراری نظم كند، سپس دریابد كجا ثبات موجود است، آن‏گاه بكوشد وضع را از آشفته به پیچیده بكشاند.
وضعیت سردرگم. وضعیتی كه در آن روشن نیست كدام ‏یك از چهار وضعیت گفته‏شده چیره است. برای برون‏رفت از این وضع، رهبر باید آن را به اجزای تشكیل‏دهنده بشكند و هر یك از آن‏ها را در یكی از چهار وضعیت گفته‏شده بگنجاند.
انصراف از نظر