گروه محصولات

عنوان مقاله: هویت شناسی مدیریت ایرانی : گفت و گو با استاد بیژن خرم

گزيده مديريت 62

مصاحبه كننده: دكتر غلامرضا كياني

آیا می‌توان سبك و شیوه‌ای جهانی برای مدیریت تدوین كرد؟» پرسشی است كه روزبه‌روز بیش‌تر از یافتن پاسخی مثبت برای آن مایوس می‌شویم. بستر كاری مدیریت و مولفه‌هایش آن‌چنان پیچیده هستند كه می‌توان به‌سادگی ادعا كرد شیوه و سبك مدیریت در هر نقطه از این عالم خاكی نیازمند تدبیر و مدیریتی «سفارشی» و خاص است. این خاص‌بودن به‌ویژه وقتی آشكارتر و نمایان‌تر می‌شود كه بعد انسان و فرهنگ را نیز در نظر گیریم و در پی آن به جنبه‌های رهبری موثر در مدیریت بپردازیم.

 مدیریت از اصولی جهان‌شمول برخوردار است. چرا كه انسان‌ها فارغ از ملیتشان در یك مجموعه صفات و ویژگی‌های انسانی، مشترك آفریده شده‌اند. با این ‌وجود مدیریت یك فرایند اجتماعی است و عوامل ملی مانند جغرافیای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بر چگونگی آن تاثیر دارد. اگر چه می‌توان در اصول و قواعد از انبان عمیق و گسترده دانش بشری در حوزه مدیریت فارغ از جایگاه جغرافیایی آن استفاده نمود ولی آن بخشی كه مربوط به پیاده سازی اصول و روش‌ها می‌شود باید با شناخت كافی از مختصات ملی همراه باشد؟ از این رو مدیریت ایرانی موضوعیت می‌یابد.
 گزیده مدیریت خود را در این زمینه نیز در كنار مدیران كشور می‌بیند و در جستجوی یافتن پاسخ یا پاسخ‌هایی به پرسش «مدیریت مناسب ایرانی» می‌‌باشد.  هرچند این دغدغه از ابتدای انتشار گزیده مدیریت با دست‌اندركاران آن بوده، اما با انتشار اولین شماره «مدیریت در ایران» در فروردین ماه سال جاری جنبه‌ای آشكارتر و عملی‌تر به خود گرفته است.
 در جست‌وجوی پاسخ به این پرسش به جست‌وجوی صاحب‌نظرانی جامع‌نگر و نظریهپرداز در مدیریت پرداختیم و استاد بیژن خرم یكی از بهترین انتخاب‌هایمان بود. همكاری با اساتید صاحب‌نامی مثل دیوید مك‌کللند و راسل ایكاف، تحصیل در دانشگاه‌های معتبری مثل هاروارد و آكسفورد و اشتغال چند ده ساله در كار مشاوره و تدریس در مجامع علمی و شركت‌های معتبر، خلاصه‌ای موجز از معرفی ایشان است.
با ایشان در دو جلسه سه‌ساعته به بحث و گفت‌وگو درباره ابعاد مختلف مدیریت و رهبری با محوریت فرهنگ ایرانی پرداختیم كه حاصل ویراسته آن دو بخش كاملاً مجزا و مستقل شد. هرچند سنت گزیده مدیریت انتشار مطالب دنباله‌دار به‌ویژه از نوع مصاحبه آن نیست اما مصاحبه با ایشان آن‌چنان مفید و جذاب نمود كه پا بر شیوه معمول خود گذاشته و تصمیم گرفتیم آن را در دو شماره تقدیم خوانندگان كنیم. بخش اول این مصاحبه در این شماره و بخش دوم و آخر آن در شماره بعدی ویژه‌نامه «مدیریت در ایران» گزیده مدیریت منتشر می‌شود. ما نكات جذاب و تازه‌ای از جنبه‌های مختلف مدیریت در این مصاحبه آموختیم و امید كه برای همه خوانندگان نیز این‌چنین باشد.
انصراف از نظر