نوشته: دكتر غلامرضا كيانی
از میان هفت اصلی که در مقاله[2]"گذر از مدیریت سنتی به مدیریت اثربخش" در شماره 110 گزيده مديريت (مهرماه1389) به آنها اشاره ، ضرورت توجه به یک اصل بیش از باقی در جامعه مدیران کشور به چشم میخورد. این اصل نگرش سیستمی و درک ویژگیهای نظامهای اجتماعی است. چالش اصلی برای مدیران ایرانی در مسیر گذر به سمت مدیریت اثربخش تقویت و توسعه نگرش سیستمی به مسائل سازمانی است.
اثبات تمایز این اصل نسبت به سایر اصول به کمک پژوهشی توسط سازمان مدیریت فرا در بین 190 مدیر در پنج سازمان متوسط و بزرگ ایرانی ظرف دو سال گذشته صورت گرفته است. ابزار مورد استفاده در این کار پژوهشی پرسشنامه ای است که در پنجره جانبی این نوشته آمده است. این پرسشنامه[3] در قالب برگزاری جلسهای برای هر شرکت تشریح شده و سپس از مدیران حاضر در جلسه خواسته شده است که عملکرد خود را طی یکی دو سال گذشته براساس سوالهای پرسشنامه ارزیابی کنند. حاصل این پژوهش اصل نگرش سیستمی را با اختلاف قابل توجهی نسبت به سایر اصول متمایز نشان میدهد.
بدون تردید نظریه عمومی سیستمها یا نگرش سیستمی پدیدهای نوین در بین جامعه مدیران کشور نیست، از اینرو، این مقاله سعی دارد با "بیانی نو" از این نظریه با تمرکز بر مدیریت سازمانهای ایرانی، سهمی در توسعه دانش مدیران داشته باشد. مقاله به ده ویژگی و نکته اساسیِ نظریه عمومی سیستمها و کاربریهای سازمانی آنهااشاره می کند، که غالبا پشتوانه تجربی نویسنده را نیز در بردارند.
[1]غلامرضاكياني،دارای دکترای مدیریت استراتژیک از دانشگاه برونل انگلستان است. وی بیش از دو دهه تجربه تدریس، مدیریت و مشاوره در دانشگاهها و سازمانهای مختلف دارد و در حال حاضر مدیرعامل سازمان مدیریت فرا است. کتابها و مقالات متعددی در زمینه استراتژی به قلم ایشان به چاپ رسیده است.