گروه محصولات

عنوان مقاله: موسيقي در محيط كار: شاید یا باید؟

گزيده مديريت 116
نوشته: شيرين ناظرزاده

هنوز پژوهش‌گران و روانشناسان نتوانسته‌اند پاسخي صريح براي اين پرسش بيابند كه تاثير پخش موسيقي در محيط كار مثبت است يا منفي. اما آن‌چه مسلم است هر عاملی که سبب شادابی افراد در محیط کار شود، تاثیری مثبت بر رفتار اجتماعی و توانمندی مغز در پردازش اطلاعات دریافتی خواهد داشت و این موضوع فرايند تصمیم‌گیری و حل مسئله را تسهیل کرده و خلاقیت و بهره‌وری افراد را افزایش مي‌دهد.

سال‌ها پيش از آن‌كه بشر كلام و زبان بياموزد، موسيقي وجود داشته است. هر بخشي از طبيعت، موسيقي منحصر به فرد خود را دارد: آواي پرندگان، باد، دريا و حتا نواي ويژه فصل‌ها مثل پاييز. موسيقي با دروني‌ترين بخش هر انسان يعني روان او، سروكار دارد. مولانا حتا گامی پیش‌تر می‌رود و پیدایش جایگاه موسیقی در زندگی انسان را به دوران پیش از هبوط او به زمین و به زندگی در بهشت نسبت می‌دهد. او معتقد است علاقه ما به موسیقی از آن‌جا سرچشمه می‌گیرد که ما به‌عنوان فرزندان آدم، نوای موسیقی را در بهشت شنیده‌ایم و آموخته‌ایم:

بانگ سرناهای حق است این‌که خلق              می‌سرایندش به تنبور و به حلق

ما همه اولاد آدم بوده‌ایم                            در بهشت این لحن‌ها بشنوده‌ایم

تاثیر موسیقی بر جان و دل آدمی روشن است؛ با شنيدن يك موسيقي شاد، خوشحال مي‌شويم و يا با گوش‌سپردن به نغمه‌اي غم‌انگيز ممكن است، غمگين شويم. امروزه موسيقي‌درماني جزو رشته‌هايي است كه در دانشگاه‌ها نيز تدريس مي‌شود.

در مورد تاثير موسيقي بر عملكرد افراد در محيط كار و سلامت آن‌ها، عقايد و نظريه‌هاي گوناگوني وجود دارد. در مجموع، اين نظريه‌ها به دو دسته كلي تقسيم مي‌شوند: دسته اول؛ شامل پژوهش‌هایی است که بیان‌کننده رابطه مثبت موسیقی و بهره‌وری کارکنان است و دسته دوم؛ نتایج پژوهش­هایی است که نشان می‌دهند گوش‌دادن به موسیقی باعث عدم تمرکز کارکنان می‌شود.

انصراف از نظر