گروه محصولات

عنوان مقاله: فنون مذاکره: گفتاري بر هنر مذاكره اثربخش

گزيده مديريت 116
نوشته: دكتر مسعود حيدری

مذاكره مهم‌ترين و رايج‌ترين وسيله برقراري ارتباط بين انسان‌هاست. مذاكره از تعريف جامع و مانع انسان سرچشمه مي‌گيرد. در اين تعريف گفته مي‌شود انسان، مخلوقي است اجتماعي، ناطق، تعالي‌جو و هوشمند. لازمه زندگي اجتماعي، داشتن ارتباط و زيستن با ديگران است. او براي تامين نيازهاي مادي و معنوي خود با ديگران ارتباط برقرار مي‌كند. البته، انسان در ارتباط با ديگران بي‌هدف نيست بلكه معتقد است «براي انجام هر كاري راه بهتري وجود دارد» لذا در اين گسترش ارتباط به‏دنبال بهبود شرايط زندگي خود، خانواده و جامعه است.

پيدايش و گسترش زندگي اجتماعي و توسعه محدوده مذاكره

كوچك‌ترين سلول زندگي اجتماعي، خانواده بوده و در این محیط نیز نیاز به مذاکره یک نیاز اساسی است. هر چه از این سلول کوچک به سمت اجتماعات بزرگتر برویم، نیاز به مذاکره در گونه‌های متنوع از جمله مذاكرات شخصي، بازرگاني و اقتصادي، سياسي، فرهنگي، درون‏کشوری و بین‏المللی بیش‌تر به چشم می‌آید. اغلب، در تمامی انواع مذاكره‌ها، ارتباطات به‌صورت كلامي درمي‌آيند و نطفه آن‏چه ما امروز اصول، فنون و هنر مذاكره مي‌ناميم شكل گرفته و رشد مي‌كند.

چرا بايد هنر مذاكره را بدانيم

گسترش دامنه مذاكره، ما را مكلف مي‏كند به‏دلايل چهارگانه زير مذاكره موفق و علمي را فراگيريم.

1-      تمام زندگي ما در ارتباط با ديگران مي‏گذرد. اگر بخواهيم اين ارتباطِ مادام‌العمر را خوب و مفيد اداره كنيم بايد ابزار آن را بدانيم. ابزار آن چيزي نيست جز مذاكره.

2-      هر روز كه مي‏گذرد دامنه ارتباط من و شما با ديگران گسترده‏تر و پيچيده‏تر مي‏شود. اگر بخواهيم (كه بايد بخواهيم) اين ارتباط گسترده و پيچيده را خوب و موفق اداره كنيم بايد ابزار آن ‏را در دست داشته باشيم و آن هم مذاكره علمي و اصولي است.

3-      هر روز كه مي‏گذرد كساني كه در مذاكره شخصي، داخلي و خارجي روبه‏روي من و شما مي‏نشينند، سنگين‏وزن‏تر مي‏شوند، نه فيزيكي بلكه، مهارت، تسلط و توانشان در مذاكره بيش‏تر مي‏شود. اگر بخواهيم از اتاق مذاكره بازنده بيرون نياييم بايد خودمان را حداقل هم‏وزن آن‏ها بكنيم و اين مهارت‏ها‏ را بياموزيم.

4-      از آغاز زندگي اجتماعي تا پايان عمرمان، همگي در كنار شغل‏، حرفه‏ و تخصص‏مان، مذاكره‏كننده نيز هستيم. بنابراين، ناگزيريم روي افزايش مهارت‏ در مذاكره، سرمايه‏گذاري كنيم. خوبي اين سرمايه‌گذاري اين است كه تا پايان عمر مي‌توانيم از آن بهره جوييم و مثل بسياري از سرمايه‌گذاري‌ها تاريخ مصرف ندارد.

انصراف از نظر