گفت وگو با جانگاتمن، روانشناس
ترجمه: فضل اله امینی
مادام كه كنج عزلت نرفتهای از داشتن رابطه با اینوآن ناگزیری و اگر ندانی چگونه باید ارتباطهای سودمند و نیرومند پدید آوری، در عمر حرفهای خویش بهیقین به جایی نخواهی رسید. اگر رهبران امید دارند پیروان را درگیر كار كنند باید با آنها رابطه محكم داشته باشند.
گرچه پویاییشناسی میانفردی در محیط كار دارای اهمیت است، اما پژوهشهای معتبر در مقوله ثمربخشكردن روابط، عمر چندانی ندارند و به تازگی شروع شدهاند. جانگاتمن، روانشناس و رییس موسسه پژوهش در روابط، رهگشای این پژوهشهاست. پژوهش وی ما را با شیوه رفتارمان در محیط كار آشنا میكند و نشان میدهد شیوه رفتار در محیط كار با شیوه رفتار در خانه نسبت نزدیك دارد.
شمار كسانی كه بهتر از گاتمن به روابط شخصی معرفت دارند اندك است. گاتمن ظرف 35 سال رفتار هزاران زنوشوی را بررسی كرده است. او و همكارانش برای شناسایی آنچه در لحظات تلخوشیرین، كشمكش یا تفاهم، بر زن و شوهر میگذرد از وسایلی چون دوربین تصویرداری، مانیتور قلب و دیگر ادوات نشاندهنده بازخوردهای زیستی استفاده میكنند. گاتمن ضمن تحلیل ریاضی این دادهها، شواهدی متقن از عوامل ایجاد رابطه خوب بهدست داده است.
گاتمن در گفتوگو با دایانكوتو، ویراستار ارشد هاروارد بیزنس ریویو، به تاكید میگوید: زوجهای موفق در پی یافتن بهانه برای برجستهكردن جنبههای مثبت یكدیگرند: سعی میكنند تا جایی كه ممكن است به طرف مقابل بله بگویند. اما روابط شكوفا و موفق هم جایی برای برخورد و كشمكش دارند. افراد از این شگرد استفاده میكنند تا تفاوتهای ناگزیر فردی سبب برخورد نشوند. گاتمن خاطرنشان میكند رابطه خوب به معنای گفتوگوی روشن و واضح نیست، بازتاب لحظههای وصل و نزدیكی است. اما هشدار میدهد كه زیادهروی در كار خوب نیز ممكن است سبب زحمت و دردسر در محیط كار شود، چرا كه در محیط كار بسا دوستیهای ساده كه به روابط عاطفی منجر شده است.