گروه محصولات

عنوان مقاله: تیم رهبری : نقاط قوت مكمل یا تعارض در دستور کار؟

گزيده مديريت 71

A. Miles/ Michael D. Watkins

نوشته: استیفن مایلز و مایکل واتکینز

ترجمه: دکتر محسن قدمی و مسعود نیازمند

سابقه تیم‌های رهبری ارشد که اعضایشان نقش‌های مكمل ایفا می‌كنند به زمان هومر و جنگ تروا باز می‌گردد. با وجود آن‌که آگاممنون شاه فرماندهی ارتش یونان را بر عهده داشت، اما آشیل، اودیسه و نستور، هر کدام نقش متمایز و برجسته‌ای در شکست تروا داشتند. امروزه ساختارهای مكمل رهبری در دنیا رایج و متداول است و حتی در بعضی موارد نهادینه شده است. مدیرعاملی را در نظر گیرید که درگیر مسائل برون‌سازمانی بوده و مدیركل عملیات که بر موضوعات درون سازمانی متمرکز است. نویسندگان مقاله چهار نوع مكمل كاركردی، تخصصی، شناختی و مبتنی بر نقش را مطرح می‌کنند. به‌عنوان مثال، دو مدیر ارشد در شرکت ادابی معرف نوع دوم هستند. مدیرعامل، بروس چیزن، در زمینه فروش و بازاریابی و مدیركل عملیاتی، شانتانو ناراین، در زمینه مهندسی و توسعه محصول و تولیدتخصص دارند. روبرتو گویزتا، مدیرعامل اسبق کوکاکولا و داگلاس آیوستر مدیركل عملیاتی وی (که بعدها مدیرعامل شد) نمونه‌هایی از نوع چهارم هستند. گویزوتا سیاستمدار، حفظ روابط حسنه با هموندان (ذی‌نفعان) برون‌سازمانی و آیوستر جنگجو، نقش چالش با رقبا را بر عهده داشتند.

 گردهم‌آوردن دو یا چند نفر با قابلیت‌های مكمل می‌تواند محدودیت‌های طبیعی هر کدام را جبران كند، اما همراه با مزایا، مخاطراتی نیز چون سردرگمی ‌و اختلاف‌نظر در مورد اولویت‌ها و مبارزه را به‌دنبال دارد. جایگزینی و جابه‌جایی در رهبری نیز چالش‌های اساسی به‌ارمغان می‌آورند، به‌ویژه زمانی که مدیركل عملیاتی که در قالب مكمل با مدیرعامل سازمان کار کرده به سمت بالای سازمان منصوب می‌شود.
هیات‌مدیره و مدیرعامل یک سازمان می‌توانند با اعمال چشم‌انداز مشترک، مشوق‌های مشترک، ارتباطات و اعتماد، مخاطرات را مدیریت كنند. آن‌ها فرایند آرام جایگزینی را به روش‌های گوناگون نیز می‌توانند تضمین کنند، مثل انتقال تدریجی مسئولیت‌ها یا ایجاد امکان برای مدیرعامل و مدیركل عملیاتی در جهت اشتراک در وظایف، البته تا زمانی که منطق مكمل را پاس بدارند.
انصراف از نظر